Kulturportal der Stadt Salzburg

SIR scientist in residence program

In Zusammenarbeit mit dem gendup - Zentrum für Gender Studies und Frauenförderung an der Universität Salzburg vergibt die Stadt Salzburg ein Forschungsstipendium.
Im März / April 2017 verbringt die türkische Kommunikationswissenschaftlerin Turay Atay-Avsar einen sechswöchigen Arbeitsaufenthalt in Salzburg. Die Wissenschafterin bearbeitet aktuell das Thema "Die mediale Wahrnehmung von syrischen Flüchtlingen als Zweitfrauen in der Türkei" .

Dazu hält sie einen Vortragin englischer Sprache
"Being Co-wife in the Eye of Media"

am Montag, 27. März 2017, 18.00 Uhr

Universität Salzburg, SR 204, Kaigasse 17, 2. Stock

As the Syrian Crisis continues its descent into a protracted civil war, its humanitarian and political dimensions remain the subject of specific attention, especially with regard to the massive displacement of Syrian citizens.  However, studies have not adequately addressed the impact of this exodus on Syrian women in particular and the cultural and social problems they face as they flee the internal turmoil. This paper examines the extent of media coverage of the issue of Syrian women and young girls taking refuge in Turkey since 2011 becoming co-wives in their new host country.

Stand: 23.3.2017, Verena Braschel